Varför Aquis

Mycket kan skada håret, som överdriven färgning och kemikalier, eller dålig kost och stress. Den vanligaste orsaken till skadat hår är dock överraskande nog vatten.

HÅRETS STRUKTUR

Hår består till största delen av ett protein som kallas keratin. Keratin produceras i speciella celler som finns i ytterhuden och i naglarna. I genomsnitt består hår av 51 % kol, 6 % väte, 17 % kväve och 20 % syre men det varierar från person till person. Hårstrån har en lökformad rot som omsluts av en hårsäck, så kallad follikel. I hårstrån finns inga nerver och det förses inte heller med något blod.Hårets struktur

Man brukar dela in hårstrået i olika delar, de viktiga är: kutikulan, eller täckcellerna, som är det yttre hårda skiktet av hårstrået. Kutikulan är uppbyggt av genomskinliga, överlappande, fjällliknande celler som växer från huvudet mot hårstråets ände. Fjällskiktet är tunt och färglöst och till för att skydda mellanlagret – Cortex. Cortex utgör den största delen av hårstrået och är uppbyggt av runda celler. Cortex är viktigt för hårstråets styrka och elasticitet och där finns också de pigment som ger oss vår hårfärg.

 

FUKTIGT HÅR ÄR KÄNSLIGT

När håret är blött transporteras vatten hela vägen in i cortexNär håret är blött transporteras vatten hela vägen in i Cortex. Vatten gör så att hårets inre kärna svullnar upp och tänjs ut. I detta tillstånd är det lätt att det yttre höljlagret skadas. Ett blött hår förlorar 30-40% av sin styrka jämfört med torrt hår. Hår är utformat att vara självskyddande. Med sitt skiktlager, med sina naturliga oljor och elasticitet gör håret allt för att förhindra att hårstrået bryts. Om håret är blött för länge kan vätskan skada höljet och göra det böjt och upphöjt.

 

HUR SKADAS HÅRET?

TorkFriskt och skadat hårning med frottehandduk. Om håret gnuggas torrt kan höljet få friktionsskador som framförallt visar sig genom att kutikulans fjäll reser sig och gör håret trassligt och svårt att kamma ut. Det tar också bort en del av hårets naturliga glans. Överdriven gnuggning, som man ofta gör med en traditionell frottehandduk riskerar att skapa just den här typen av skador.

Torkning med hårtork gör håret för torrt

 

Även torkning med hårtork kan skada håret. Det gör hårets kärna alldeles för torr och skadar då det känsliga hårstrået innifrån. Ett skadat hår blir torrt, sprött och hårtopparna klyvs vilket också leder till att håret ser trist och livlöst ut.

 

AQUIS LÖSNING

Vad ett blött hår behöver är ett sätt att torka så naturligt som möjligt.Hairtruth 1-2 right

En vanlig frottéhandduk absorberar vattnet fläckvis där den kommer i kontakt med det blöta håret. Men med en Aquis Hårhandduk transporteras vattnet bort från håret snabbare . Med sin unika AQUITEX™ vävteknik transporteras vattnet istället från håret genom miljontals, tätt vävda silkestunna fibrer ut i handduken. Det är lite som ett kanalsystem och håret blir torrt på nolltid. AQUIS hårhandduk upplevs aldrig som riktigt blöt, bara fuktig tack vare en avdunstningseffekt över hela handduken. Med en AQUIS hårhandduk behöver du aldrig gnugga ditt blöta hår. Du kramar bara ut överflödig vätska och virar om hårhandduken.

Ett hår som inte gnuggas, inte utsätts för onödig värme eller friktion blir tjockare, friskare och vackrare.

 

Se våra produkter